Nieuws

Keuze van de leerling

Dit  kunstwerk is uitgekozen door: Tuulla Horsman A6X

Haar motivatie: “Dit schilderij van Bert Braam heb ik uitgekozen, omdat ik het vond uitspringen tussen al het andere werk van de kunstuitleen. De intense kleur sprak mij enorm aan en de abstracte vormen ook. De leuke eigenschap van abstract werk is dat iedereen er iets anders in kan zien. Ik zag er bijvoorbeeld twee mensen in. De naam van het schilderij is dan ook toepasselijk: ‘Moving II’. Het schilderij sprak mij daarbij ook gevoelsmatig aan, mede dankzij de beweging die je bijna kan voelen als je ernaar kijkt. Doordat het kunstwerk relatief groot is dacht ik dat het een mooi statement zou maken als het hangt in de hal van de school.”

De schilderijen van Bert Braam ontstaan vanuit emoties die betrekking hebben op het contact tussen hem en de dingen om hem heen. De natuur met al zijn vormen en de mensen met hun uitstraling zijn van invloed op zijn belevingswereld. Zijn werk is lyrisch abstract, erotisch organisch. Zijn emoties vertalen in vormen is een voortdurend proces van mengen, vormen opnieuw bewerken, vechten met de materie. Laag over laag brengt Bert Braam zijn verf aan, krabt wat weg, voegt weer wat toe, krast in de verf om daarna weer een dunne laag erover heen te zetten zodat er een mooie huid ontstaat.

Uit de collectie van de Kunstuitleen kiest een leerling een kunstwerk dat in de hal wordt opgehangen. Interesse?  Geef je op bij Mr Rol.

DIT KUNSTWERK IS TE LEEN BIJ:
KUNSTUITLEEN KRANENBURGH
HOFLAAN 26 BERGENBert Braam: Moving II   Acryl op linnen

Keuze van de leerling

Dit  kunstwerk is uitgekozen door: Frederike van Brest, Sam van Loo en Noor  Willemse uit A1X

Hun motivatie : “ Het is een schilderij met mooie lichte kleurovergangen in de lucht. Door de roze en oranje tinten ziet het werk er vrolijk uit. Het huisje is wel donker maar het is toch gezellig omdat er veel mensen op staan. Het leeft en het is net echt. Het is vet gemaakt, net een foto. We vinden het alle drie leuk.”

Paulien Bakker is een oud leerling van de BSG. Zij woont en werkt in Alkmaar. Een deel van haar  werk bestaat uit opdrachten van gemeenten, bedrijven en particulieren. Naast  deze projecten maakt zij "vrij werk" met  wisselende thema's dat regelmatig in binnen- en buitenland wordt tentoongesteld. In haar herkenbare gestileerde stijl probeert zij haar  schilderijen een verstilde en soms vervreemdende sfeer mee te geven. Zij verandert haar onderwerpen met enige regelmaat.

Wil je zien wat ze nog meer maakt? 
Ga naar: http://www.paulinebakker.nl/nl_NL/Home/0/20/ 

Uit de collectie van de Kunstuitleen kiest een leerling een kunstwerk dat in de hal wordt opgehangen. Interesse? Geef je op bij Mr Rol.

DIT KUNSTWERK IS TE LEEN BIJ:
KUNSTUITLEEN KRANENBURGH 
HOFLAAN 26 BERGEN
 Pauline Bakker, Pier, acryl op doek, 65x145cm

In het kader van de Nationale Poëzieweek hebben leerlingen van basisschool De Regenboog Kunstwerken bekeken en daar vervolgens een gedicht, rijm of vrij vers bij gemaakt. Poëzie is het genre bij uitstek om fantasie en herinneringen om te zetten in woorden. Het biedt vrijheid en ruimte. Inspiratiebron waren kunstwerken van de Kunstuitleen. Schilderijen roepen een gedachte en emotie op. Het vraagt om een reactie. Door Kunst en Poëzie samen te voegen ontstaat er een fascinerende wisselwerking. Woorden roepen beelden op en beelden weer woorden. Leerlingen maakten op geheel eigen wijze iets nieuws en persoonlijks, geïnspireerd op eenzelfde schilderij of eenzelfde gedicht.

Een rood helikoptertje
Vliegt boven duinen en bos
de piloot kijkt rond
want er loopt een bang hondje los

Hij landt in de duinen
het hondje heeft het koud
brrrr … in mijn armen 
weglopen is stout

Tring tring
is er iemand thuis
Ik heb uw hond gevonden
en breng hem veilig thuis
- Wessel- 


Het huis fluit en gilt
Stoom komt uit het dak
Zelfs de muur die trilt
Want mam is kokend heet
-Anna-


Uiteraard werkt Kunstuitleen Kranenburgh ook graag mee aan andere educatieve en kunst-gerelateerde projecten voor jong en oud. Ideeën zijn welkom. 

Geïnteresseerden in ons Kies Kunst Project of In Woord en Beeld kunnen contact opnemen via: kunstuitleen@kranenburgh.nl
Noor Sternheim, kleuren ets, 65x50 cm, 
lenen of kopen via de Kunstuitleen 
Rob Scholte, grafiek, 90x90cm, Kunstuitleen
lenen of kopen via de Kunstuitleen

Keuze van de leerling

Uit de collectie van de Kunstuitleen kiest een leerling een kunstwerk dat in de hal van de school wordt opgehangen. Dit  kunstwerk is gekozen door Mila van Erp, een leerling uit 5 VWO van de Bergerscholengemeenschap.

“Het kunstwerk van Gea Karhof sprak me erg aan omdat ik hou van de culturen uit Azië, boeddha’s, Japanse geisha’s en Indiase goden vind ik allemaal prachtig om te zien. Ook vind ik het erg origineel dat Gea in haar tamelijk Aziatische kunstwerk westerse symbolen heeft verwerkt zoals Betty Boop, Mickey Mouse en onze muzieknotennotatie. Zo zie je maar weer dat oost en west best goed samen kunnen gaan.
Ik wilde niet alleen een mooi kunstwerk kiezen, maar ook een kunstwerk dat de school een beetje zou opvrolijken. De winter komt eraan en dan heeft iedereen dat meestal wel nodig. Verder vind ik het leuk dat het kunstwerk een combinatie vormt  tussen kunst en muziek, en dat vond ik ook wel erg toepasselijk want dat is natuurlijk precies waar de BSG voor staat. ”

Meer informatie over de kunstenaar: www.geakarhof.nl/
Interesse in het Kies Kunst Project informeer via info@kunstuitleenkranenburgh.nl‘Music Sacrum’ van Gea Karhof

Kies Kunst

Kunstuitleen Kranenburgh zoekt leerlingen met smaak. Welke smaak? De eigen smaak !

Graag ontvangen wij maandelijks een of meerdere leerlingen om een kunstwerk uit te zoeken in de Kunstuitleen van Kranenburgh.  Leeftijd is daarbij niet belangrijk! Het maakt niet uit voor welk kunstwerk er gekozen wordt, als er maar een goede motivatie voor is. Het gekozen kunstwerk wordt, met argument en kort profiel van de kiezer, een maand lang tentoongesteld op een prominente plek in de school. Op deze manier wil de Kunstuitleen Kunst toegankelijk te maken voor een breed jong publiek en tevens een laagdrempelige dialoog over kunst en smaak stimuleren. Scholen worden van harte uitgenodigd zich aan te melden als Kunstkiezer .

Het Kies Kunst Project wordt ook georganiseerd in samenwerking met Bibliotheek Kennemerwaard. Uiteraard werkt Kunstuitleen Kranenburgh graag mee aan andere educatieve en kunst-gerelateerde projecten voor jong en oud. Ideeën zijn welkom en geïnteresseerden kunnen contact opnemen via: kunstuitleen@kranenburgh.nl

Wethouder Odile Rasch kiest kunst voor de bibliotheek
 
Wethouder Odile Rasch kiest kunst voor de bibliotheek De bibliotheek in Bergen zoekt mensen met smaak. Welke smaak maakt niet uit, want vanaf februari 2015 wordt elke maand een bieblid uitgenodigd om een kunstwerk uit te zoeken in de Kunstuitleen Kranenburgh. Het gekozen werk wordt, met een argument en kort profiel van de kiezer, een maand lang tentoongesteld in de vestiging aan de Dreef in Bergen. De reguliere bezoekers van de bieb kunnen in een gastenboek hun eigen mening over het kunstwerk ventileren. Op deze manier willen de bibliotheek en de Kunstuitleen kunst dichterbij brengen  en een laagdrempelige dialoog over kunst en smaak stimuleren. Wethouder Odile Rasch trapte op 11 februari jl. af met ‘Kunst Kiezen voor de bieb’ door een eerste werk uit te zoeken. Over het door haar uitgekozen kunstwerk ‘Knotwilgen’ van Margje Kuyper zei ze: “Dit schilderij is ogenschijnlijk heel eenvoudig. Het geeft voor mij de schoonheid van de Hollandse polders weer. Rechte lijn, een verstild landschap. De kleuren zijn mat en geven rust aan de ogen. Het geheel laat veel aan de verbeelding over. Je zou kunnen denken dat de kunstenaar de werkelijkheid heeft versimpeld of gecomprimeerd tot de essentie. Of was dit gewoon wat er was?”. Dit kunstwerk is  een maand lang in de bibliotheek te zien.


Kies Kunst

Odile Rasch wordt na 11 februari opgevolgd door geïnteresseerden die zich reeds hebben aangemeld. Doorgewinterde liefhebbers van kunst, maar ook mensen met weinig ‘kunstervaring’ worden nog steeds van harte uitgenodigd zich aan te melden als Kunstkiezer. Leeftijd is niet belangrijk! Aanmelden is mogelijk door een mailtje te sturen naar s.vermeulen@bknw.nl. Het principe van Kunst Kiezen wordt momenteel door de Kunstuitleen Kranenburgh ook georganiseerd met diverse middelbare scholen in Bergen. Bibliotheek Kennemerwaard sluit aan bij dit initiatief.